Historia

Inrednings- & möbelsnickeri grundat 1902

Vi har bevarat det gamla

Tiden har aldrig stått still på Enströms snickeri. Snickare har kommit och gått, deras verktyg och många gamla maskiner finns kvar. Vi har bevarat dem. Valt att inte kasta ut allt gammalt och måla väggar vita och göra golv blanka och hårda. Vi tror på blandningen mellan gammalt och nytt.

Historien om Enströms börjar 1856 med ett skadat ben.

Bonden Fredrik Johansson råkade ut för en olycka och fick svårt att sköta sysslorna på gården. Istället började han tillverka möbler hemma i köket.

Efter en vinter av arbete tog han sina möbler till marknaden, sålde allt han hade med sig, men blev rånad av stråtrövare och återvände hem utan möbler och utan pengar

Men detta stoppade inte bonden Johansson och därför är Enströms idag ett av Tibros äldsta möbelföretag.

Enströms tar steget till Sandholmsgatan och blir Enströms Snickeri

Verksamheten började i Hörnebo strax utanför Tibro men flyttade i1902 in till Sandholmsgatan i södra Tibro. Där byggde man 1928 en ny verkstad bredvid den befintliga som man först flyttade in i. En verkstad som ser likadan då som nu och där verksamheten än idag bedrivs.

En av Tibros största arbetsplatser under 30-talet

Under 30-talet var Enströms som störst, ett 30-tal snickare arbetade i lokalerna. Det gjordes magnifika fartygsinredningar bland annat till två legendomsusade passagerarfartyg – M/S Kungsholm och M/S Gripsholm.

Epoken Ferd. Lundquist & Co

Ferd. Lundquist & Co var ett varuhus i Göteborg, och föregångare till Nordiska Kompaniets (NK) i Göteborg. Här började sonen Nils Enström sin karriär som möbelarkitekt. Vilket resulterade i nästan tre decennier av möbelproduktion åt Fed. Lundquist för Enströms(1930 -1950).

De allra flesta ritningar finns bevarade från denna epok och ingår i projektet ”Möbelarvet”.

Enströms blir mediamöbelproducent

Under 60-talet gjordes mycket TV-skåp och radiokabinetter. Ett hedersuppdrag var tillverkning av de då mycket avancerade Carlssons högtalaren. Högtalarnas konstruktion liknande ingenting annat vare sig i form eller återgivningsförmåga och blev mycket populära.

Inredningssnickeri och skolmöbler

Under 70-talet och 80-talet växlar Enströms över till inredningssnickeri och skolmöbler.

Erik och Åsa tar över 1983

Inredningssnickeri till olika butikskedjor i Sverige är huvudådran kombinerat med en egen möbelproduktion. 2014 är en satsning på en egen online försäljning på internet den största utmaningen.

Erik Crommerts mormors morfar var l bonden Fredrik Johansson som startade allt i nådens år 1856.

En början utan slut

Det har förstås hänt mycket sedan Fredrik gav sig iväg till marknaden den där gången. Tiderna har förändrats. Trender och moden har avlöst varandra.

Men kärnan i vår verksamhet har ändå förblivit intakt. Vi är fortfarande ett familjeföretag. Vi har fortfarande samma nära förhållande till hantverket och samma varma känslor för svenska kvalitetsmöbler som alltid.